U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

NHG-grens per 2020 verruimd naar ruim 3 ton

Wie in 2020 een huis wil kopen, heeft een mooi voordeel. Vanaf 2020 komt de NHG-grens namelijk boven de 3 ton uit. Deze grens ligt nu nog op 290.000 euro. Op dit moment ligt de gemiddelde koopsom echter al hoger dan de nieuwe NHG-grens, waardoor het nog steeds zo kan zijn dat uw droomhuis boven deze NHG-grens ligt.

NHG-berekening
De NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Sinds twee jaar gebeurt dit door de gemiddelde koopsom te nemen van woningen die verkocht zijn in de maanden juni, juli en augustus van het voorgaande jaar. Om de NHG-grens voor 2020 te bepalen wordt dus een gemiddelde genomen van de woningen die in 2019 in deze maanden zijn verkocht. 

Gemiddelde koopsom
Voor juni lag de gemiddelde koopsom op 301.736 euro, voor juli op 309.689 euro en voor augustus op 316.183 euro. Door deze bedragen bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door drie, kom je uit op een gemiddelde van 309.203 euro. Dit bedrag wordt vervolgens afgerond naar het dichtstbijzijnde bedrag dat deelbaar is door 5000 euro. Daarmee is de nieuwe NHG-grens van 310.000 euro een feit.

Energiebesparende maatregelen
Voor kopers die energiebesparende maatregelen aan de woning treffen, wordt dit bedrag opgerekt naar 328.600 euro. Bij het treffen van energiebesparende maatregelen mag u een hypotheek aanvragen tot maximaal 106 procent van de woningwaarde, waar deze grens normaal gesproken op 100 procent ligt. Met datzelfde percentage wordt dus ook de NHG-grens verruimd. 

Overstappen
Naast de verhoging van de NHG-grens is het ook nieuw dat u vanaf 2020 niet zomaar uw hypotheek kunt oversluiten van één zonder NHG naar een mét NHG. Is uw woning meer dan 310.000 euro waard, dan kunt u niet overstappen naar een hypotheek met NHG. Dit is voor veel huizenbezitters nadelig, omdat er een rentekorting voor hypotheken met NHG geldt. 

Achterhaald
Ondanks deze nieuwe grensbepaling is de waarde nu alweer enigszins achterhaald, als gevolg van de relatief lage stand in juni en juli. Het kan daarom voorkomen dat u, zelfs met een verruiming van de NHG-grens, nog steeds boven deze grens komt en u dus niet in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.
 

Dirk Hendriks
Grote Laak 1a
6088 NJ Roggel
0475 77 23 50
info@dirkhendriks.nl
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK